22. 4. 2016

OLO_C_101

V současné době vzniká v oblasti 3D tisku stále více nejrůznějších druhů technologií, které využívají nové materiály i konstrukce. Aktuální novinkou, která má být dostupná již od září tohoto roku, je například 3D tiskárna, která dokáže tisknout přímo z vašeho mobilního telefonu.

Tiskárna s názvem OLO je založena na kombinaci s klasickými smartphony, přičemž je kompatibilní i s různými úhlopříčkami a značkami mobilních telefonů. Tou nejdůležitější hardwarovou částí, kterou poskytuje telefon pro 3D tisk, je totiž právě displej.

Na telefonu je nainstalována speciální aplikace, která přesným způsobem řídí světlo na displeji. Telefon se pak umístí do speciálního krytu, který kompletně zakryje jakékoli jiné světlo a obsahuje jednoduchou, automaticky polohovatelnou plošinu fungující na baterie.

Tento kryt se umístí přímo na telefon, kde se spustí výše zmíněná aplikace a výroba vybraného trojrozměrného modelu. Aplikace tak řídí, kde přesně dochází k maximálnímu rozsvícení pixelů a tím i k osvětlení pryskyřice, která díky tomu pomalu tuhne.

Z původně tekuté pryskyřice nalité do nádržky krytu nad telefonem je tak postupně vytahován ztuhlý trojrozměrný model, který jste si nechali vytisknout.

Výsledný model z této tiskárny pak může mít velikost až 7,6 × 12,8 × 5,2 cm a celkový objem 400 cm3.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram